Od czasu gdy człowiek zapanował nad zimnem i zaczął z niego korzystać do przechowywania jedzenia, jego życie uległ(o) poprawie. Produkty o krótkim terminie [przydatności jak produkty mleczne czy mięso wymagają właściwych warunków termicznych. W przeciwnym razie się przeterminowują. Dziś w każdym domu są lodówki czy chłodziarki. W wielu pomieszczeniach(ń) instaluje się również klimatyzację. A to tylko część z zastosowań chłodnictwa. Poniżej spróbujemy przedstawić przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.
Kto jako pierwszy zaczął korzystać z niskich temperatur?
Wpływ warunków termicznych na długość przydatności pożywienia znany jest od zamierzchłych czasów. Ludzie pierwotni wykorzystywali jaskinie do magazynowania swoich trofeów. Tam gdzie klimat był chłodniejszy spiżarnią bywały doły. Lód z resztą do dziś jest używany do wszelakich rozwiązań.
Gdzieniegdzie lód nie był powszechnie dostępny. To zainspirowało, początkiem XIX wieku, wynalazców do prac nad upowszechnieniem dostępu do zimna. Dzięki temu ludzkość mogą ich używać wedle swoich potrzeb. Pierwsze urządzenia chłodnicze działały na zasadzie absorpcji. Dzięki wprowadzeniu(e) danego(j) elementu do maszyny otrzymywało się substancję o niskiej temperaturze.
Z czasem zaczęto projektować nowe technologie chłodzące. Branża ta rozrosła się w błyskawicznym tempie. Po latach okazało się, że część składników wykorzystywanych w urządzeniach chłodzących jest szkodliwa dla zdrowia ludzkiego i środowiska. Na szczęście nowe technologie pozwalają budować urządzenia nieszkodliwe dla klimatu.
Jakie branże korzystają ze zdobyczy chłodnictwa?
Nauka związana z chłodnictwem to dosyć szerokie zagadnienie. Błędem byłoby spłycanie jej tylko do przechowywania żywności i utrzymywaniu jej w niskich temperaturach. Oczywiście, że to pierwsze skojarzenie – przecież każdy posiada w domu lodówkę.
Natomiast jest to mały procent realnych zastosowań chłodnictwa. Gdy wspominamy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów w grę wchodzą rozległe systemy urządzeń chłodniczych. Utrzymanie minusowej temperatury w chłodni stanowi duży wysiłek energetyczny, którym zarządzają dopasowane programy. Coraz więcej jest w tym komputeryzacji.
Również sterowanie temperatur(ą)y wewnątrz wybranych pomieszczeń to domena chłodnictwa.
Znowu – w przypadku pojedynczych budynków nie wydaje się to skomplikowane. Wyzwania zaczynają się, gdy klimatyzacja ma być rozszerzona duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku tego typu budynków każde(y) pomieszczenie żyje swoim życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. Zatem klimatyzacja musi być doprowadzona w każdy zakamarek, podobnie jak systemy zarządzania. Wszystko ustawia odgórnie, dając przy tym opcję indywidualnego dostosowywania temperatury pracownikom pomieszczeń.
Ponadto chłodnictwo jest przydatne w branżach zajmujących się nowoczesnymi technologiami. Często na danym etapie procesu twórczego wymagane jest schłodzenie danych elementów. Klimatyzacja jest ważnym ogniwem egzystencji serwerowni – obciążone danymi dyski szybko się nagrzewają – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego symptomy nagrzania.
Instalacje chłodnicze – co jaki czas trzeba je sprawdzać?
Wszystkie wykorzystywane przez nas urządzenia potrzebują konserwacji. To jak z nich korzystamy rzutuje na długość działania sprzętu. Dlatego może być opłacalnym dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu fachowców, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.
Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam pokazywać potencjalne usterki. Daje to możliwość szybkiego reagowania. Przedłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich przeznaczenia.