Jedzenie na wynos to świetne rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania pożywienia z naszych ulubionych restauracji. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Aby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.

Co zrobić by jedzenie na wynos utrzymało świeżość?

Na wynos można obecnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Ze względu na różnorodność, również sposoby ich przechowywania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku dań płynnych, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze inaczej jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do realiów. Najczęściej do pakowania potraw używa się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania w chwili obecnej odchodzą do lamusa.

Dla większości osób oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ekologii.

Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymwpływając na środowisko naturalne. Co innego papier, który dosyć szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, jednak w przypadku papieru jest to znacznie bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.

Wybór papierowych pudełek na produkty restauracyjne to nie tylko świadoma decyzja branży.

Jest to również w pewnym sensie nakaz. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobligowany do zrezygnowania z plastikowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich praw jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania sprzedając szeroki wybór opakowań o różnym(ch) zastosowaniu.

Opakowania papierowe – bezpieczne i ekologiczne jedzenie na wynos

Sprzedawcy opakowań papierowych starają się by ich opakowania spełniały właściwe normy jakościowe wyznaczone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także potwierdzenie, że przy ich wytwarzaniu nie cierpiały żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy zrównoważonej aktywności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami UE.

Gospodarka to zespół elementów połączonych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo sprawnie potrafią dopasowywać się do obyczajów rynków, jak również do legislacyjnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną ważną właściwość – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu wyglądają się ładnie dla oka.

Każdy z producentów opakowań powinien też dbać o to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Powinny również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.