Teraz trudno sobie wyobrazić dowolną dziedzinę przemysłu spożywczego bez odpowiednich układów chłodniczych. Efekt chłodniczy stosowany jest w wielu miejscach – od prywatnych domów, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom a także komorom chłodniczym sklepy są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Ogromne hale produkcyjne trudniące się produkcją żywności wymagają naprawdę dużo miejsca o niskiej temperaturze, aby móc bezpiecznie wytwarzać żywność. Rozwiązaniem jest wówczas chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki trudniąca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w określonych miejscach. Można uznać, że tego typu maszyny funkcjonują na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich dokładnie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak działają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Bezpieczne schładzanie w przetwórstwie mięsnym

Przetwórstwo mięsne jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Żeby móc wyprodukować produkty mięsne zgodne z rygorytycznymi normami, i równocześnie będące bezpieczne do spożycia przez człowieka, wymagane są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a nawet mrożenia. Mięso jest wyrobem wyjątkowo czułym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może szybko się zepsuć. Tego rodzaju produkcja składa się z wielu etapów, gdzie każdy z nich zazwyczaj wymaga innych temperatur. Dlatego zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w dziedzinie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego typu układy muszą być wytworzone z dobrej jakości stali nierdzewnej, ponieważ w tym przypadku bardzo ważna jest higiena. Oczywiście każdy zakład przetwórstwa mięsnego musi zadbać o systematyczne przeglądy tego typu urządzeń, aby mieć pewność, że będą one niezawodne i nie uszkodzą się w najmniej właściwym momencie. 

Przemysł browarniczy – czy fachowe układy chłodnicze są niezbędne?

Podczas produkcji piwa niebagatelne znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego powstawania. Proces warzenia piwa potrzebuje wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już na etapie szykowania brzeczki, ale także wczasie fermentacji, oraz końcowego chłodzenia. Również w tej sytuacji duże znaczenie ma dobrej jakości stal nierdzewna zapewniająca odpowiednie warunki higieniczne. Sporym zagrożeniem dla takich produktów jest bez wątpienia korozja. Również takie części jak zawory i filtry muszą być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich niskie koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o systematycznych przeglądach, które są niezwykle istotne. 

Artykuły mleczarskie – czemu odpowiednie układy chłodnicze są tak istotne?

Współczesny przemysł mleczarski niewątpliwie nie może się obyć bez najnowszych rozwiązań w dziedzinie schładzania żywności. Produkty mleczarskie powinny mieć zagwarantowaną dobrą temperaturę, w przeciwnym razie mogą nie nadawać się do spożycia. Cały proces produkcji bazuje na zachowaniu odpowiedniej temperatury. Warto pamiętać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować urządzeniami wytwarzającymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale także lodów, które są wyjątkowo wrażliwe na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja może przyczynić się do kłopotów z utrzymaniem odpowiedniego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszystkie zakłady przetwórstwa rybnego muszą posiadać sprawne systemy chłodnicze zapewniające odpowiednią jakość produktów. Tego rodzaju urządzenia muszą znajdować się zarówno na statkach zajmujących się rybołówstwem, jak i na lądzie. Warto pamiętać, że przede wszystkim środowisko morskie ma szkodliwy wpływ na tego rodzaju systemy chłodnicze, dlatego koniecznie powinny być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy muszą być także wyposażone w możliwość dokładnego doboru temperatury ze względu na nadzwyczjną podatność owoców morza na jej spadek.